Etkili Ders Çalışma Yöntemleri

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Değerli gençler; hepinizin ortak amacı iyi bir okulda okuyup, iyi bir meslek sahibi olmak ve rahat bir yaşam sürmek. Lakin işiniz fazlaca zor. Gün geçtikçe sınava gireceklerin sayıları artmakta ve üniversite kazanmakta zorlaşmaktadır. Ümitsizliğe kapılmanıza bence gerek yok. Çünkü bu sınav yarışını kazanmanın tek yolu düzenli ve sistemli olarak çalışmaktan geçmektedir. Çoğu arkadaşlarınız çok çalıştığı halde başaramadıklarından yakınıp dururlar. Halbuki çok çalışmak demek başarmak demek değildir. Eğer derslerinize planlı bir şekilde çalışırsanız başarı avucunuzun içindedir. Asıl sorun çok çalışmak değil nasıl çalışılmasını bilmemektir. Şurası hiç unutulmamalıdır ki bireyin başarıyı yakalaması için hedefinin ne olduğunu (ne istediğini) bilmesi amacını belirlemesi gerekir. Ulaşacağı hedefi belli olmayan bireyler neyi nasıl yapacaklarını bilemeden bocalar dururlar. Sizlerin de hedefiniz üniversite kazanmak olduğuna göre; amaçladığınız hedefe ulaşmanın yollarını da bilmek zorundasınız.  Çalışmaya başlamadan önce sizi hedefinize en kısa yoldan ulaştıracak kendi özelliklerinize (öğrenme türünüze, öğrenme ortamlarınıza ,aile ortamınıza, çalışma alışkanlıklarınıza, (halan öğrenci iseniz okul ve dershane de geçirdiğiniz süreleri de dikkate alarak ) uygun ve sizinde uyacağınız bir ders çalışma planı yapmanız gerekmektedir.

Ders çalışma planınızı bir uzmanla ama kendi özel koşullarınızı dikkate alarak yapmalısınız.

Planınızı günlük, haftalık veya aylık olarak (size en uygun olanını seçerek) yapabilirsiniz planınızda günün hangi saatinde hangi derse ne kadar süre çalışmanız gerektiğini belirtiniz

Yemek diğer ihtiyaçlarınız için gereksinim duyduğunuz  (kendinize haftanın bir günü için eğlenme, sosyal etkinlik gibi ) süreyi belirtiniz.

Okul - dershanede geçirdiğiniz süreyi belirtiniz.

Okul - dershane için o gün işlenen konuların tekrarı ve bir sonraki günün dersleri için ön hazırlık yapmanız gereken süreyi belirtiniz.

Okul - dershanede yıl içinde yapılacak sınav tarihlerini belirtiniz.

Kendinizi değerlendireceğiniz deneme sınavları için size uygun gün ve saati belirtiniz.

Yaptığınız plana uyunuz. Eğer uymayacaksanız lütfen plan yapmayınız.

Yapmış olduğunuz plandan mutlaka ailenizi bilgilendiriniz ki çalışma esnasında bir çatışma yaşanmasın

Başarıyı yakalamanız için planınızı uygulamanız; size yıl boyunca bitirmeniz gereken derslerinizi yorulmadan tamamlamanız için büyük kolaylık sağlayacaktır. Aşağıda haftalık ders çalışma plan örneğini göreceksiniz

Hedefinizi belirlediniz, kendinize özel bir (günlük, haftalık, veya aylık) Çalışma planı yapınız

Etkili ve verimli

Önce kendinize uygun bir çalışma ortamı hazırlayın

Eğer evinizde sisin için ayrı bir oda varsa odanızı; kendinize ait bir odanız yoksa evin en uygun bir köşesini çalışmanız için hazırlayın.

Çalışmalarınızı yeri sabit olacak bir masada yapın.

Çalışma ortamınızın çok soğuk ve çok sıcak olmamasına dikkat edin .

Odanızı sık sık havalandırın.

Çalışma odanızda dikkatinizi dağıtacak nesneler bulundurmayın.

Çalışma masanızı pencere kenarına koymayın.

Çalışma ortamınızın sessiz olmasına özen gösterin.

Yayarak çalışmayın.

Çalışırken bir şeyler yiyip içmeyin

Çalışma masanızı sadece çalışma amaçlı kullanın.

Masada ders araç ve gereçlerinden başka bir şey bulundurmayın.

Televizyon,radyo vs yi dinlenmeye ayırdığınız zamanlarda dinleyin

Çalışmaya en çok ilgi duyduğunuz dersten başlayın

Çalışma esnasında telefona bakmayın . Ailenize bu kararınızı bildirin (sizi çağırmamalarını meşgul olduğunuzu ve arayana ; o sizi sonra uygun olduğunda arayacak demelerini sağlayın)

Ders için ayırdığınız süreye kesinlikle uyun .Süre bitmeden dersin başından kalkmayın.

Biliyorsunuz ki en uygun ders çalışma süresi 45 dk dır

45 dakika çalış 10 dakika ara verin. Araları uzun tutmayın.

Zor bir dersten sonra size kolay gelen ve sizi dinlendirecek bir dersten başlayın.

Sayısal bir dersten sonra sözel bir dersi seçin.

.Eğlenmek için ayırdığınız zamanda eğlenmeyi ihmal etmeyin.

Sağlığınıza; beslenmenize ve uykunuza dikkat edin. Spor yapmayı ihmal etmeyin.

Yemeklerden hemen sonra çalışmayın (Plan yaparken ders çalışma saatlerini belirlerken yemek saatlerini ve yemekten en az yarım saat sonra derse başlayacak şekilde ayarlayın)

Çalışmanızı ve anlamanızı engelleyen bir sorununuz varsa o sorunu çözmeden derse oturmayın. Çünkü bireyi çok çalışmak değil stresli olmak ve çok düşünmek yormaktadır.

Arkadaşlarınıza hayır diyebilmelisiniz. Onlara ‘hayır gelemem çalışmam lazım’ veya !gitmem gerekir bu kadar yeter mutlaka çalışmam lazım’ demeyi ihmal etmeyiniz.

Kendinize güvenmelisiniz.

Hiçbir zaman ben yapamam,ben aptalın  biriyim. Ne kadar çalışsam da olmuyor gibi kendinizi suçlayan düşüncelere kapılmayın.

Geçmişle gelecek arasında gidip gelmeyin (ya kazanamazsam, insanlara ne derim. Ailemin yüzüne nasıl bakarım. Keşke kazansaydım . Arkadaşım kazandı. Ya kazanamazsam ya kazanamazsam veya kazanırsam neler yaparım üniversite hayatı nasıl olur Özgür yaşarım ) gibi hayal ve düşünceler size  bir şey kazandırmaz aksine başarmanızı engeller

Yapmanız gereken en önemli iş derslerinize günü gününe çalışıp zamanı en iyi şekilde kullanmak olsun

Okulla-dershaneye devam ediyorsanız (okul derslerinize çok önem vermeniz gerekmektedir. biliyorsunuz ki orta öğretim başarı puanı kazanmanızda önemli bir unsur teşkil etmektedir.

Okula  – dershaneye o günün derslerine hazırlanmış olarak gidin, dersleri dikkatli dinleyin. Anlamadığınız yerleri sormaktan çekinmeyin.

Dersi derste kavrar öğrenirseniz rahat edersiniz. Derslerde not tutmaya çalışın (anlayacağınız şekilde)

Öğrenmenizin kalıcı olması için öğrendiğiniz konuları sık aralıklarla tekrar edin. Çünkü:sık tekrarlar öğrenmenizi pekiştirir.

Sınavlarda neden düşük not aldığınızı değil nerelerde hata yaptığınızı belirleyin.

Sınav sonrası mutlaka hatalarınızı görün ve eksikliklerinizi gidermenin yollarını arayın.

Öğrenmenizin kalıcı olması için öğrendiğiniz konuları sık aralıklarla tekrarlayın Çünkü: sık tekrarlar öğrenmenizi pekiştirecektir

Çalışırken yazarak çalışın, kazanmaya azmedin ve sabırlı olarak sistemli bir şekilde çalışmanızı sürdürün.

Evde kendiniz deneme sınavları yapın.Sınavlarınızda mutlaka standart süre uygulayın ve kesinlikle süreye uyun. süre biter bitmez kalemi bırakın. Büyük sınava konsantre olmanız, ve soru çözme hızınız artsın. Bu kurala uygun davrandığınız taktirde; kendinizi disiplin altına almış olursunuz ve bu süre zarfında neler yaptığınızı görerek hatalarınızı daha aza indirmenize yardımcı olursunuz.

Daha önceki ÖSS sorularını çözün.

Her çalışmayı tamamladığın günün sonunda yapmış olduğun tamamen uyup uymadığınızı kontrol  edin. Günün sonucunu değerlendirin.

Yarına iş bırakmayın . Programlı çalışın.

Kaplumbağa ile tavşan hikayesini aklından çıkarmayın. Zekanıza  fazla güvenip işlerinizi ‘sonra yaparım’, ‘nasıl olsa zaman var’ diyerek ertelemeyin çünkü yarışı yavaşta olsa sistemli ve kararlı olan kazanır .

Başarmak istiyorsanız. Başarıya giden yolun formülü sistemli ve kararlı olmaktır. Maratonunuzda başarılar dileriz.